„Przepis nie ma duszy. Ty, jako kucharz, musisz wnieść duszę do przepisu.”

Opublikowano: 30 listopada 2021

Tak jak obiecałam dzielę się z Wami niesamowitym przepisem na Kimchi.

Składniki

Składniki (na 2 kg kimchi):

4 l wody

180 g soli

2 kg kapusty pekińskiej

1 duża marchewka

½ białej rzodkwi

1 cebula

5 ząbków czosnku

1 mały kawałek imbiru

100 g koreańskich płatków chili (gochugaru)

2-3 czubate łyżki mąki ryżowej (65-70 g)

Baechu kimchi – kimchi z kapusty pekińskiej, kiszone w połówkach

Umyj kapustę i przekrój poziomo na dwie części. Wlej wodę do dużej miski, dodaj sól i zamieszaj. 

Włóż kapustę do osolonej wody. Połóż coś płaskiego, np. deskę do krojenia, bezpośrednio na kapuście i dociśnij czymś ciężkim (np. kamieniem). Pozostaw w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. 

Zmieszaj mąkę ryżową z wodą (ok. 400 ml) i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji kleiku. Poczekaj aż wystygnie. W tym czasie zblenduj cebulę, czosnek, imbir i dodaj do ryżowego kleiku. Dorzuć płatki gochugaru i ponownie dobrze wymieszaj. Obierz marchewkę i rzodkiew, pokrój je w długie, cienkie słupki, zmieszaj je z pastą. 

Wyjmij kapustę z solanki, lekko odciśnij, umieść na sicie i pozostaw tak na około godzinę, by ściekł nadmiar wody. Nakładaj pastę równo pomiędzy liście. Włóż kapustę do kamionkowej wazy (albo do garnka) i ponownie dociśnij czymś ciężkim. Musi być całkowicie przykryta sokiem. Trzymaj wazę z kimchi przez 2-3 dni w temperaturze pokojowej, a potem, by zatrzymać proces fermentacji, włóż ją do lodówki. Jeżeli po 3 dniach spróbujesz i uznasz, że kimchi nie jest jeszcze wystarczająco kwaśne, zostaw je w temperaturze pokojowej kolejne 1-2 dni.

Jeżeli chcecie dodać do waszego kimchi smaku umami i nieco przyspieszyć proces fermentacji, możecie dodać sos rybny (lepiej użyć koreański sos rybny). 

W tym wypadku,

– po dorzuceniu płatków gochugaru, dodaj 50 ml sosu rybnego, całość dokładnie wymieszaj

– po wyjęciu kapusty z solanki, lekko ją przepłucz pod zimną bieżącą wodą, odciśnij. 

Zdjęcia oczywiście wykonane przez cudowną Nelę.